Πέμπτη 1 Απριλίου 2010


ΣΑΝ ΨΕΜΑ



Ακομα ετσι ειναι....Σαν ψεμα να λειπει ο Γιαννης..
. Ηταν 1η Απριλίου του 2004 και το ιατρικό ανακοινωθέν δυστυχώς δεν άφηνε περιθώρια για οποιαδήποτε παρερμηνεία. Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Γιάννης Κυράστας έφυγε από τη ζωή. Η φιγούρα του δεν θα κοσμούσε πια τα ελληνικά γήπεδα.

Στις 5 Μαρτίου 2004, ο Κυράστας είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο, έχοντας προσβληθεί από σηψαιμία. Η μάχη ήταν από την αρχή άνιση. Η ασθένεια πολύ σπάνια, όπως σπάνια και η ομάδα αίματος του αείμνηστου προπονητή. "0" ρέζους αρνητικό! Η σπανιότερη!


Ο Γιάννης Κυράστας είχε μάθει πάντα να είναι νικητής. Αυτή τη φορά όμως η μοίρα είχε αποφασίσει για αυτόν. Σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ο Γιάννης λύγισε. Σε ηλικία μόλις 53 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στην "Ευρωκλινική", αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του Ρούλα, τις δύο κόρες του, Εβελίνα και Βέρα αλλά και όσους τον αγάπησαν, οι οποίοι ήταν πάρα πολλοί...
 
Στη μνήμη του το νταμπλ...
Λίγους μήνες μετά το θάνατό του, ο Παναθηναϊκός, με τον οποίο ο Γιάννης Κυράστας μεγαλούργησε τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής, κατακτάει το νταμπλ, το οποίο άπαντες αφιερώνουν στη μνήμη του.

Το σύνθημα "Αυτή η κούπα θα φτάσει στ' άστρα για τον Γιάννη Κυράστα", δονεί τη Λεωφόρο και αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής για έναν άνθρωπο, που πρόσφερε τα μέγιστα στον Παναθηναϊκό και κατ' επέκταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 
 
Ο Γιάννης Κυράστας ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού ενώ δεν άργησε να έρθει η στιγμή που θα έπαιρνε προαγωγή για την πρώτη ομάδα των "ερυθρολεύκων". Ούτε εκείνη που θα ντεμπουτάρει σε αγώνα Α' Εθνικής. Ηταν 10 Δεκεμβρίου του 1972 σε αγώνα του Ολυμπιακού κόντρα στην Καβάλα.

Με την ομάδα του Πειραιά κατακτά πέντε πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και πραγματοποιεί 223 συμμετοχές με την "ερυθρόλευκη" φανέλα.

Το καλοκαίρι του 1981 όμως παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τον παίρνει πακέτο με τον Μάικ Γαλάκο στο απέναντι στρατόπεδο!


Ο Γιάτσεκ Γκμοχ προπονητής τότε του Παναθηναϊκού τον καθιερώνει ως κεντρικό αμυντικό παρά το γεγονός ότι στο λιμάνι αγωνιζόταν ως δεξί μπακ. Με την "πράσινη" φανέλα ο Κυράστας κατακτάει δύο νταμπλ (1984 και 1986) και ένα Κύπελλο Ελλάδος. Πραγματοποιεί 145 συμμετοχές και τερματίζει την καριέρα του σε ένα παιχνίδι με τον Αρη.
Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε για περισσότερα χρόνια στον Ολυμπιακό, ο Κυράστας μετά το τέλος της καριέρας του δηλώνει... Παναθηναϊκός! "Στο τέλος της καριέρας μου μπορώ να πω ότι αισθάνομαι περισσότερο Παναθηναϊκός παρά Ολυμπιακός" τονίζει ο ίδιος.

Αλλωστε στους "πράσινους" πραγματοποιεί σπουδαία καριέρα και ως προπονητής. Στο διάστημα που δεν ασχολήθηκε με την αγαπημένη του στρογγυλή Θεά, περνούσε την ώρα του με την οικογένεια του και την αγαπημένη του συνήθεια, το ψάρεμα.


Η μπάλα όμως στριφογυρνούσε πάντα στο μυαλό του και δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με την προπονητική μετέπειτα. Αφού ξεκίνησε από κάποιες ομάδες σε μικρότερες κατηγορίες, τη σεζόν 1994-95 ντεμπουτάρει ως προπονητής της Α' Εθνικής, εκεί όπου γεννήθηκε... Στον Πειραιά, στο γήπεδο όπου μεγαλούργησε ποδοσφαιρικά, όντας προπονητής του Εθνικού.

Στο πρώτο του ματς, στις 20 Νοεμβρίου του 1994, ο Εθνικός χάνει με 3-0 από τον Παναθηναϊκό. Ο Κυράστας κάθεται για 31 αγώνες συνολικά στον πάγκο των Πειραιωτών και στη συνέχεια πηγαίνει στον Πανηλειακό, τον οποίο προπονεί μόλις για οχτώ παιχνίδια.


Ακολούθησε τη σεζόν 1996-97, ο Πανιώνιος στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και έπειτα ξανά Πανηλειακός. Σε Νέα Σμύρνη και Πύργο, ο Κυράστας αφήνει το στίγμα του και τη σεζόν 1999-2000 έρχεται η στιγμή για το μεγάλο άλμα.

Ο Κυράστας αναλαμβάνει τον Παναθηναϊκό και παρά τις αντίθετες προβλέψεις το "τριφύλλι" πηγαίνει από νίκη σε νίκη, παίζοντας κατά γενική ομολογία το καλύτερο ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή.

Τελικά οι "πράσινοι" χάνουν στις... λεπτομερειες τον τίτλο εκείνης της περιόδου από τον Ολυμπιακό και έτσι την επόμενη χρονιά ο Κυράστας ανηφορίζει για Θεσσαλονίκη. Τη σεζόν 2000-01 θα καθίσει σε 40 αγώνες στον πάγκο του Ηρακλή, πριν επιστρέψει την επόμενη χρονιά στον Παναθηναϊκό.

Το "τριφύλλι" πραγματοποιεί εκπληκτική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της περιόδου κερδίζοντας Σλάβια Πράγας, Αρσεναλ, Μαγιόρκα και Σάλκε, κάνοντας μάλιστα εντυπωσιακές εμφανίσεις στα παιχνίδια εκείνα. Τον Δεκέμβριου του 2001 μια εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ αποτελεί το... κύκνειο άσμα του στον πάγκο των "πράσινων".

Πολλοί είπαν τότε ότι όλα ήταν θέμα συγκυριών και ότι η ώρα της 3ης επιστροφής δεν θα αργήσει. Ο Θεός όμως είχε δυστυχώς διαφορετική άποψη...

Γιαννη θα εισαι παντα 
στις καρδιες μας...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου