Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Το μεγάλο φαγοπότι


Απο εφημερίδα " Η Αποψη" που εκδόθηκε 05/02/11

Αρθρο του Κώστή Στουρναρά

Πλήθος θυγατρικών «υποστηρικτικών» εταιριών της ΠΑΕ (ΒΙΤΩΝ, ΓΗΠΕΛ, GREENTEAM, Αθλητικές Εγκαταστάσεις Παιανίας) δημιούργησε και στελέχωσε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, με μοναδικό «ελεγκτή» από πλευράς ΠΑΕ τον μέχρι πρότινος Γενικό Διευθυντή Φάνη Βουτσαρά

Οι «πράσινες» business και ο «Τζίγγερ»

Μετά την παραίτηση του τον περασμένο Οκτώβριο από την ΠΑΕ, λόγω της τότε συμφωνίας για μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών σε Βγενόπουλο Πατέρα, ο Φάνης Βουτσαράς ανέλαβε κορυφαίο διοικητικό πόστο στη Motor Oil

Στον Παναθηναϊκό με τα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας, νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα.

Έτσι γίναμε κοινωνοί και γνώστες της αρχικής κατρακύλας της ομάδας με 3.000 φιλάθλους στο γήπεδο της Λεωφόρου και 20.000 απ’ έξω, την κίνηση της ΠΕΚ με μπροστάρη τον Ανδρέα Βγενόπουλο, τη δημιουργία του πολυμετοχικού που μέχρι σήμερα μπήκαν τα τελευταία δύο χρόνια μαζί με τις αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου 75 εκ. ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ, τον «πράσινο εμφύλιο» όταν πέρσι παραιτήθηκε απ’ τη ακατάσχετη προεδρολογία και τις σπόντες για κακοδιαχείριση και διάφορα άλλα ο Νικόλας Πατέρας, την επιλογή το καλοκαίρι απ΄ το Γιάννη Βαρδινογιάννη των γνωστών «ηγετόρων» Γόντικα και Φρέιτας, τις ηχηρές(;) μεταγραφές Πλεσί, Μπουμσόνγκ, Γκοβού, Γκαρσία, το ξέσπασμα του κόσμο το καλοκαίρι στο φιλικό με την Τζένοα, την ευφυέστατη κίνηση του «Τζίγγερ» τον Σεπτέμβριο να δώσει το 26% των μετοχών του, την αγωνιστική κατρακύλα της ομάδας στην συνέχεια, την απίστευτη «άνοδο» του Βαγγέλη Μαρινάκη, και την αποχώρησε Βγενόπουλου- Πατέρα για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, το αβέβαιο μέλλον της πάλε ποτέ «πράσινης αρμάδας» με τον Αδαμάντιο Πολέμη να είναι μία μέσα και τρείς έξω…Τέλος, μάθαμε και εμπεδώσαμε ότι υπάρχει προεδρεύον αντιπρόεδρος και εκτελεί χρέη προέδρου. Ήταν κάτι που δεν είχαμε συναντήσει ξανά.

Στο διάστημα αυτό, πολλά ήταν τα θέματα πού, αν και δημοσιογραφικά αποτελούσαν λαυράκια, στην προσπάθεια να μην διασπαστεί η ενότητα στην «πράσινη» οικογένεια, δεν αναφερθήκαμε. Τα ζητήματα- αν ερχόταν στην επιφάνεια- θα έβαζαν μπουρλότο στο καράβι. Οι επιστολές που αντάλλαξαν Γιάννης Βαρδινογιάννης και Νικόλας Πατέρας από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο, παρ’ ότι δημοσιογραφικά γνωρίζαμε το περιεχόμενο τους, δεν το δημοσιοποιήσαμε.. ‘Έτσι και τώρα, βλέποντας την «πράσινη» κατρακύλα, αγωνιστική και διοικητική, το κατάντημα του Παναθηναϊκού να διοικείτε απ’ το υπαλληλικό του προσωπικό, πάλι αφήνοντας τα γεγονότα να κυλήσουν, περιμένοντας κάποιες κινήσεις ώστε να ορθοποδήσει και να βρει το δρόμο της η ομάδα. Άλλωστε, αυτό πράττουμε με όλες τις ομάδες, κάνοντας σοβαρή και αντικειμενική κριτική επισημαίνοντας τα άσχημα, άλλα όχι ισοπεδώνοντας τα πάντα στο βωμό της κυκλοφορίας.

Η κακοδιαχείριση Πατέρα δια στόματος Βουτσαρά

Κάποια πράγματα όμως, όσο και αν θες να τα χωνέψεις, δεν μπορείς. Και αυτή την φορά το δύσπεπτο για το στομάχι μας γεύμα το προσέφερε ο τέως γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Φάνης Βουτσαράς. Τι έκανε; Στην προσπάθεια του να αποδημήσει ότι καλό έχει κάνει ο Νικόλας Πατέρας, θέλησε να βάλει το λιθαράκι του στα παραμύθια περί κακοδιαχείρισης με τις ενστάσεις του στις διαδικασίες που είχε ακολουθήσει στα οικονομικά ο τέως πρόεδρος. Καθισμένος αναπαυτικά στο νέο του γραφείο στην Motor Oil, όπου προσλήφθηκε από την εταιρία του Γιάννη Βαρδινογιάννη – μετά την παραίτηση του απ’ τη ΠΑΕ Παναθηναϊκός λόγω της επικείμενης ανάληψης του πλειοψηφικού πακέτο των μετοχών απ’ τους Βγενόπουλο – Πατέρα, μίλησε για τον τρόπο της οικονομικής διαχείρισης του πρώην προέδρου.

Με επιστολή στην εφημερίδα “GOAL”, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΠΑΕ ανέφερε ότι συμμετείχε στην διοικούσα επιτροπή , τις οποίες όμως ο ρόλος τις περισσότερες φορές αναλωνόταν στην επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων του τότε προέδρου , για τις οποίες δεν είχε εκ των προτέρων επίσημη η ανεπίσημη ενημέρωση. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο Ν. Πατέρας είχε πολλές φορές προειδοποιηθεί ότι η οικονομική διαχείριση θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο μέλλον. «Εντούτοις εκείνος κατ’ εξακολούθηση επέλεξε να αγνοεί αυτές τις προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι θα βρει ο ίδιος την λύση..» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φάνης Βουτσαράς.

Αμεση διάψευση από Σκιανη, Αντωνιάδη

Το γεγονός ότι άνθρωποι με θητεία 35 ετών στον Παναθηναϊκό, όπως ο Δημήτρης Σκιάνης και Αντώνης Αντωνιάδης, βγήκαν και τον διέψευσαν, μιλώντας για πραγματικές προσπάθειες του Νικόλα Πατέρα να μειώσει το κόστος λειτουργίας της ΠΑΕ, μικρή σημασία έχει αν κανείς αναλογιστεί το ρόλο του Φάνη Βουτσαρά τα προηγούμενα χρόνια μέχρι την ημέρα που παραιτήθηκε.

Οι θυγατρικές της ΠΑΕ ΠΑΟ και ο ρόλος του Βουτσαρά

Η «Α» αποκαλύπτει σήμερα το πλέγμα των θυγατρικών- υποστηρικτικών εταιριών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που κόστιζαν εκατομμύρια ευρώ στην «πράσινη» εταιρία. Και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της με εμπνευστή της δημιουργίας τους το σφιχτό για πολλούς και large για μας και για αυτές τις εταιρίες Γιάννη Βαρδινογιάννη και «ελεγκτή» των δαπανών αυτών Φάνη Βουτσαρά. Ο Φ. Βουτσαράς την 1η Φεβρουαρίου ορίστηκε γενικός διευθυντής στην Διεύθυνση Διοικητικού και Ανθρωπίνου Δυναμικού της Motor Oil. Αναβαθμίστηκε δηλαδή, καθώς παράλληλα κατά την Ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας εκλέχθηκε ως εκτελεστικό μέλος. Νωρίτερα στις 2 Νοεμβρίου, είχε τοποθετηθεί μη εκτελεστικού μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Motor Oil, στη θέση της Ελένης- Μαρίας Λ. Θεοδωρουλάκη, η οποία παραιτήθηκε.

Ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι

1. Υπηρεσίες Security (ΒΙΤΩΝ)

Ως γνωστόν, η εταιρία Security ΒΙΤΩΝ, δημιουργίας και επιλογής του Γιάννη Βαρδινογιάννη, προσέφερε υποστηρικτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η εταιρία αυτή επί σειρά ετών κόστιζε 1,8 εκ ευρώ κατ’ έτος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αν σκεφθεί κανείς ότι για υπηρεσίες αυτής της μορφής οι αμοιβές κυμαίνονται 30-40 ευρώ την ημέρα απασχόλησης, διαιρώντας με 30 παιχνίδια, σημαίνει ότι κόστιζε 60.000 ευρώ το ματς. Με 35 ευρώ τον υπάλληλο, στο ΟΑΚΑ θα έπρεπε να βρίσκονται 1.700 και πλέον σεκουριτάδες. Είναι προφανές ότι με αυτό το δεδομένο οι σεκιουριτάδες θα ήταν περισσότεροι από τους θεατές. Επειδή είναι δυσανάλογες οι υπηρεσίες με το κόστος, ο Νικόλας Πατέρας ζήτησε να γίνει διαγωνισμός. Η δουλεία κατοχυρώθηκε στην εταιρία ΒΙΤΩΝ, άλλα με 800.000 ευρώ. Ποιος είχε επιφορτιστεί λόγω της θέσης του να πιστοποιεί όλες αυτές τις δαπάνες; Μα φυσικά, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Φάνης Βουτσαράς.

2. ΓΗΠΕΛ

Η ΓΗΠΕΛ δημιουργήθηκε απ’ τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για να τρέξει το μεγάλο του όραμα- δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί αυτό- που ήταν το γήπεδο του Βοτανικού. Η εταιρία «Γήπεδο Ελαιώνα» κόστιζε περίπου 80.000 ευρώ το μήνα στον Παναθηναϊκό σε μισθοδοσίες προσωπικού. Τώρα πόσους βοηθούς και δακτυλογράφους είχε ο διευθύνων σύμβουλος της Βαγγέλης Σαμαράς, τι ενοίκια πλήρωνε, είναι κάτι που οι πολυμετοχικοί δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα. Είχαν μικροπράγματα να δουν όπως το νταμπλ, τα sold out, και κάποια άλλα. Η ΓΗΠΕΛ κόστιζε 5,5 εκ ευρώ σε μελέτες και 2 εκ ευρώ σε μισθούς και υπηρεσίες προσωπικού. Πόσοι ήταν και που συνεδρίαζαν όλοι αυτοί όμως ήταν θέμα που δεν διερεύνησε ο Νικόλας Πατέρας. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΓΗΠΕΛ ήταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Αυτή η εταιρία πληρωνόταν από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και τις οικονομικές πιστοποιήσεις των δαπανών της λογικά τις έκανε ο γενικός διευθυντής Φάνης Βουτσαράς που δεν είχε παρατηρήσει κάτι.

3. GREEN TEAM

Η εταιρία GREEN TEAM μ’ επικεφαλής τον Βασίλη Παρθενόπουλο, άλλοτε γενικό διευθυντή των καταστημάτων πώλησης Ferrari στην Ελλάδα της οποίας εισαγωγέας είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, είχε μεγάλο παθητικό. Όλες οι λειτουργικές δαπάνες του προσωπικού της ελέγχονταν απ’ το Φάνη Βουτσαρά, ο οποίος δεν προέβει ποτέ σε καμία παρατήρηση.

4. Αθλητικές Εγκαταστάσεις Παιανίας

Η εταιρία Αθλητικές Εγκαταστάσεις Παιανίας, ιδιοκτησίας της οικογένειας Βαρδινογιάννη, απ’ τη δημιουργία της είχαν δοθεί σε μορφή χρησιδανείου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία τη χρησιμοποιούσε και πλήρωνε τα έξοδα της. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη είχε κάνει ένα έργο πνοής πρωτοφανές για τα τότε δεδομένα άλλα η ΠΑΕ, πάλι ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη, αναλάμβανε τα κόστη. Αυτά αφορούσα το κοινόχρηστα, το φώς, το νερό, το τηλέφωνο, και τα λιπάσματα, μέχρι τις αμοιβές των γεωπόνων και των κηπουρών. Και πάλι για λογαριασμό της ΠΑΕ ο έλεγχο τον έκανε ο Φάνης Βουτσαράς. Αν η Παιανία παρουσίαζε 15 κηπουρούς, όπως αναφέρει το ενημερωτικό φυλλάδιο της ΠΑΕ, η αν χρειαζόταν ένα τόνο λίπασμα την ημέρα, τα ενέκρινε ο Φάνης Βουτσαράς τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, και βεβαίως δεν έκανε καμία παρατήρηση. Παρατηρήσεις, ωστόσο, είχαν κάνει οι πολυμετοχικοί, οι οποίοι παρά τις σημερινές εξελίξεις είχαν μπει στον Παναθηναϊκό για να μείνουν. Γιατί από τα 74 εκ ευρώ που μπήκαν στο «πράσινο» ταμείο, τα 5 εκ ευρώ ήταν του Γιάννη Βαρδινογιάννη και τα 10 εκ. ευρώ των Γιαννακοπουλαίων. Τα 59 εκατ. Ευρώ καταβλήθηκαν από τους Πατέρα, Βγενόπουλο, Νίκα, Πολέμη, Ξυλά, Ζολώτα.

Οι κρίνοντες κρίνονται

Με δύο κουβέντες , είναι δύσκολο κανείς να πιστέψει ότι κάποιο πρωί ο Φάνης Βουτσαράς ξύπνησε εκεί που έπινε το καφεδάκι του στην γραφιάρα του στη Motor Oil και αποφάσισε να επιτεθεί για να αποδημήσει έντεχνα το προφίλ του προέδρου του νταμπλ, χωρίς να έχει ενημερώσει τον νέο εργοδότη του. Το θέμα είναι ότι και οι κρίνοντες κρίνονται , και ο ρόλος του καθενός δεν μένει για πολύ καιρό κρυφός. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης , που υποστηρίζει ότι ο Νικόλας Πατέρας είναι φίλος του κι έστειλε και επιστολή στην εφημερίδα «Το Καρφί», όπου αναφέρει ότι τον συνδέουν μακροχρόνιοι δεσμοί με την οικογένεια του, είναι προφανές πως δεν πίστευε ότι άλλες απόψεις αναδεικνύει το υπαλληλικό του προσωπικό. Και βέβαια, αν τον ρωτούσαν, η στερεότυπη απάντηση του θα ήταν «δεν ελέγχω το κάθε υπάλληλό μου», όπως έλεγε και για τον Κώστα Γκόντζο…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 σχόλια:

  1. respect, αδελφε!!!
    καποια πραγματα πρεπει να μπαινουν στην θεση τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ki olo klaine oi uoalliloi poy tous afise o messias tous... p[ote xana gayroi ston pao. nikola patera trava ston filo sou ton marinaki ante geia

    ΑπάντησηΔιαγραφή